Black Friday 2023 – Απολογισμός και Ανάλυση

Το 2023, η Black Friday είχε μια αξιοσημείωτη επίδραση στην ελληνική αγορά. Τα καταστήματα, ανταποκρινόμενα στην αυξημένη ζήτηση, διεύρυναν την περίοδο των προσφορών, η οποία διήρκησε ολόκληρο τον μήνα Νοεμβρίου
black friday 2023
black friday 2023

Black Friday 2023

Η Black Friday έχει πλέον εδραιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών παγκοσμίως. Αποτελεί μια σημαντική περίοδο για την αγορά και τα καταστήματα, ένα boost στην αρχή της εορταστικής περιόδου (που με τη σειρά της επιμηκύνεται χρόνο με το χρόνο).

Το φαινόμενο της Black Friday έχει εξαπλωθεί γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο, μετατρέποντας αυτή την ημέρα σε μία παγκόσμια εμπορική εκδήλωση. Και βέβαια από τα πρώτα της δειλά βήματα στην Ελλάδα, η Black Friday έχει πλέον καθιερωθεί και στη χώρα μας.

Με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να συμμετέχουν, οι προσφορές πολλαπλασιάζονται. Και καθώς οι προσφορές και οι εκπτώσεις πολλαπλασιάζονται, οι καταναλωτές ενθουσιάζονται με την προοπτική της εξοικονόμησης χρημάτων κατά την αγορά προϊόντων που επιθυμούν.

Το 2023, η Black Friday είχε μια αξιοσημείωτη επίδραση στην ελληνική αγορά. Τα καταστήματα, ανταποκρινόμενα στην αυξημένη ζήτηση, διεύρυναν την περίοδο των προσφορών, η οποία διήρκησε ολόκληρο τον μήνα Νοεμβρίου, με κορύφωση το τετραήμερο από τη Black Friday έως τη Cyber Monday. Αυτή η στρατηγική αντανακλά την προσπάθεια των καταστημάτων να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να απλώσουν τον όγκο των πωλήσεων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο.

Τα product aggregators και τα eCommerce marketplaces έχουν σαφώς την τιμητική τους μιας και οι χρήστες επιδιώκουν να βρουν τις καλύτερες προσφορές ανεξάρτητα από περιοχή κατοικίας. Εδώ να σημειώσουμε ότι σημαντική παράμετρος είναι και η επίδραση που είχε το lockdown στην αγοραστική συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή. Υπάρχει σαφής τάση προς το eCommerce και τις online αγορές, κάτι που φαίνεται και από την πρόσφατη Ευρωπαϊκή Έκθεση για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 

Η ανάλυση των στοιχείων πωλήσεων και καταναλωτικής συμπεριφοράς για την περίοδο αυτή αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα για την επίδραση της Black Friday στην ελληνική αγορά. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια βαθιά κατανόηση των τάσεων που διαμορφώνονται κατά την περίοδο των εκπτώσεων, πώς αυτές επηρεάζουν τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών και κυρίως: Πως μπορούν να ωφελήσουν στην δημιουργία μιας σωστής eCommerce στρατηγικής για το επόμενο έτος.

Ας δούμε αναλυτικά τα δεδομένα για την Black Friday 2023 έτσι όπως παρουσιάστηκαν από την δημοφιλή πλατφόρμα skroutz.gr Black Friday 2023 – Προσφορές – Skroutz.gr

Black Friday 2023 – Αποτελέσματα Skroutz.gr

Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από την περίοδο 20-26 Νοεμβρίου 2023 σε σύγκριση με την περίοδο 21-27 Νοεμβρίου 2022.

Φέτος, η περίοδος των προσφορών επεκτάθηκε, διαρκώντας όλο τον Νοέμβριο, με κορύφωση το τετραήμερο από τη Black Friday έως τη Cyber Monday.

 • Οι επισκέψεις στο Skroutz διατηρήθηκαν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 10 εκατομμύρια.
 • Πωλήθηκαν περισσότερα από 620.000 προϊόντα.
 • Η μέση αξία καλαθιού για αγορές μέσω του Skroutz αυξήθηκε κατά 21,52% σε σύγκριση με το 2022.
 • Οι παραδόσεις μέσω Skroutz Points αυξήθηκαν κατά 108,94% σε σχέση με πέρυσι.

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων

 • Οι κατηγορίες «Σπίτι-Κήπος», «Τεχνολογία» και «Μόδα» ήταν στο επίκεντρο του καταναλωτικού ενδιαφέροντος, με το μεγαλύτερο ποσοστό επισκέψεων.
 • Η κατηγορία «Σπίτι-Κήπος» ήταν πρώτη σε αριθμό παραγγελιών, με ποσοστό 25,60%.
 • Η κατηγορία «Μόδα» ήταν τρίτη σε δημοτικότητα με βάση τις επισκέψεις, ενώ «Σπίτι-Κήπος» ήταν πρώτη σε τζίρο, αφήνοντας την κατηγορία «Τεχνολογία» στη δεύτερη θέση.

Οι top-10 κατηγορίες σε πωλήσεις, clicks και τζίρο

 • Τα κινητά τηλέφωνα κατέλαβαν την υψηλότερη θέση τόσο σε επισκέψεις όσο και σε τζίρο.
 • Οι θήκες κινητών και τα sneakers ήταν στις δύο πρώτες θέσεις σε αριθμό παραγγελιών.

Σύγκριση τιμών & πραγματικές Black Friday προσφορές

 • Η ομάδα του Skroutz έκανε συγκριτική ανάλυση των τιμών κατά την εβδομάδα της Black Friday (20-26/11) και της αρχικής τιμής πριν από αυτήν (6-12/11).
 • Το 22,78% των προϊόντων αγοράστηκε σε πιο οικονομική τιμή, ενώ το 9,39% σε υψηλότερη.
 • Οι κατηγορίες «Μόδα» και «Παιδικά-Βρεφικά» ήταν αυτές όπου οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν περισσότερο τις προσφορές, με την «Μόδα» να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Κατηγορίες με τις υψηλότερες σε έκπτωση αγορές

 • Οι κατηγορίες «Ριχτάρια» και «Παιδικές Χαρές», ακολουθούμενες από την κατηγορία «Ανδρικά Πουκάμισα», κυριάρχησαν στις προσφορές.
 • Αντίθετα, η κατηγορία «Ανδρικές Μπλούζες» είχε το υψηλότερο ποσοστό ακριβότερων αγορών σε σχέση με τις τιμές πριν την Black Friday εβδομάδα.”
black friday 2023

Black Friday 2023 – Συμπεράσματα

Παρατηρούμε ότι η Black Friday αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για αύξηση τόσο του τζίρου όσο και του awareness ακριβώς στην έναρξη της εορταστικής περιόδου. Οι τρεις κυρίαρχες κατηγορίες «Σπίτι-Κήπος», «Τεχνολογία» και «Μόδα» αναδεικνύουν την δυναμική του online εμπορίου σε κάθε μία. Για την κατηγορία «Τεχνολογία» υπάρχει άμεση και λογική συσχέτιση μεταξύ κοινού και ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε επειδή πρόκειται για ένα technology savvy κοινό είτε λόγω της ίδιας της φύσης των προϊόντων.

Η ανοδική τάση στις κατηγορίες «Σπίτι-Κήπος» και «Μόδα» δείχνουν ότι το καταναλωτικό κοινό πλέον νοιώθει ασφάλεια για online αγορές σε είδη ένδυσης και είδη σπιτιού, για τα οποία υπήρχε παραδοσιακά μια διστακτικότητα η οποία φαίνεται να έχει ξεπεραστεί.

H διεύρυνση της περιόδου προσφορών στον Νοέμβριο υποδηλώνει την ανάγκη για μακροχρόνιες και διαφοροποιημένες στρατηγικές προσέγγισης. Οι εταιρείες θα πρέπει να εστιάζουν σε δυναμικές καμπάνιες που εξελίσσονται και προσαρμόζονται στη διάρκεια του μήνα, προσελκύοντας καταναλωτές μέσω διαδοχικών προσφορών και προωθητικών δράσεων.

H αύξηση των παραδόσεων μέσω Skroutz Points υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις, που συνδυάζουν την online εμπειρία αγορών με αποδοτικές λύσεις παράδοσης. Οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν έμφαση στo customer experience: από την περιήγηση στον ιστότοπο μέχρι την παράδοση του προϊόντος.

H ανάγκη για διαφάνεια και ειλικρίνεια στις προσφορές καθίσταται προφανής μέσα από τη συγκριτική ανάλυση τιμών. Οι εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι προσφορές είναι αληθινές και συμφέρουσες για τους καταναλωτές, διατηρώντας την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση του κοινού. Αυτό συνεπάγεται την υιοθέτηση αρχών διαφάνειας και ειλικρίνειας στις πρακτικές τους, οικοδομώντας μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση με τους πελάτες τους.

Η πρόβλεψη της GNC Web είναι ότι το 2024 θα είναι το έτος του lifetime customer value με κύριο άξονα επιτυχίας τον συνδυασμό brand quality, user experience και customer loyalty. Συνεπώς προτείνουμε ολοκληρωμένες Digital Marketing στρατηγικές, τοποθετώντας τη σχέση μεταξύ brand και καταναλωτή στο επίκεντρο.    

To project σας, το επόμενο success story μας.

Ελάτε να συνεργαστούμε!

Επικοινωνήστε μαζι μας

Νέα & ιδέες από το Βlog

Περισσότερα
Βράβευση για την GNC Web στα e-volution Awards 2024

Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε τη βράβευση της GNC Web στα e-volution Awards 2024 στην κατηγορία Best in Jewelry, Watches & Accessories με το Bronze...

Black Friday 2023 – Απολογισμός και Ανάλυση

Το 2023, η Black Friday είχε μια αξιοσημείωτη επίδραση στην ελληνική αγορά. Τα καταστήματα, ανταποκρινόμενα στην αυξημένη ζήτηση, διεύρυναν την περίοδο των προσφορών, η οποία...

Διπλή βράβευση για τη GNC Web στα UX/CX Awards 2023

Είμαστε ενθουσιασμένοι να ανακοινώσουμε ότι η GNC Web τιμήθηκε με το Gold Award για την ιστοσελίδα της κορυφαίας νομικής εταιρίας Koutalidis Law Firm και το...

Digital Marketing για Fashion Brands

Στο σύγχρονο και ανταγωνιστικό κόσμο της μόδας, η επιτυχημένη ψηφιακή παρουσία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την επιτυχία κάθε fashion brand.

Local Seo – Τοπικό SEO Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας στα τοπικά αποτελέσματα της google

Μάθετε τα πάντα για την τοπική αναζήτηση της Google και διαβάστε συμβουλές για να κατακτήσετε την κορυφή των τοπικών αποτελεσμάτων.

Αύξηση πωλήσεων για eshop: 8 στοιχεία που πρέπει να προσέξετε

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του e-commerce! Η δημιουργία ενός e-shop είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να επεκτείνετε την...

To project σας, το επόμενο success story μας.

Ελάτε να συνεργαστούμε!

Επικοινωνήστε μαζι μας
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία περιήγησής σας. Κάνοντας κλικ στην επιλογή «Αποδοχή», συναινείτε στη χρήση των cookies από εμάς.